bug in tutorial no. 4 and 30

Clearly defined bug reports and their fixes
Post Reply
InacioReg
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2024, 22:01
Antispam: Yes

bug in tutorial no. 4 and 30

Post by InacioReg »

Good Day

I am new here and in Elmer use too.
I made all tutorials in ELMER GUI Tutorials, but two.
The turorial number 4, Heat Equation, just does not run the solver. It gives the mensage below
"ERROR: Compute Radiation Load: Gebhardt Factors not calculated for boundary!"
What should I do?
I try it many times, even changing some values.

The second one is tutorial number 30. I didn´t find the model. The zip file, with the tutorial models, just do not have the directory TEAM7.
Wher I can find this model?

Sincerelly
Inacio Regiani
kevinarden
Posts: 2435
Joined: 25 Jan 2019, 01:28
Antispam: Yes

Re: bug in tutorial no. 4 and 30

Post by kevinarden »

You should be able to find team7 and other cases here.
https://github.com/ElmerCSC/elmer-elmag
kevinarden
Posts: 2435
Joined: 25 Jan 2019, 01:28
Antispam: Yes

Re: bug in tutorial no. 4 and 30

Post by kevinarden »

I retried the tutorial #4 and it appears to be broke. It used to work.
The actual error occurs prior to the final reported one

ViewFactors:
ViewFactors: ==================================================
ViewFactors: E L M E R V I E W F A C T O R S, W E L C O M E
ViewFactors: ==================================================
ViewFactors:
ViewFactors:
ViewFactors: Reading Model...
ViewFactors: Computing view factors as defined in file: case.sif

Program received signal SIGSEGV: Segmentation fault - invalid memory reference.

and since the view factors are not calculated

the last error is issued


HeatSolve: Assembly:
ERROR:: ComputeRadiationLoad: Gebhart factors not calculated for boundary!
STOP 1
kevinarden
Posts: 2435
Joined: 25 Jan 2019, 01:28
Antispam: Yes

Re: bug in tutorial no. 4 and 30

Post by kevinarden »

I was able to complete the tutorial 4 by commenting out the radiation target bodies

Boundary Condition 1
Target Boundaries(1) = 1
Name = "BoundaryCondition 1"
! Radiation Target Body = 1
Emissivity = 0.6
Radiation = Diffuse Gray
End

Boundary Condition 2
Target Boundaries(1) = 2
Name = "BoundaryCondition 2"
! Radiation Target Body = -1
Radiation = Diffuse Gray
Emissivity = 0.1
End
radiation.png
radiation.png (19.36 KiB) Viewed 218 times
InacioReg
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2024, 22:01
Antispam: Yes

Re: bug in tutorial no. 4 and 30

Post by InacioReg »

kevinarden wrote: 04 Jun 2024, 22:24 You should be able to find team7 and other cases here.
https://github.com/ElmerCSC/elmer-elmag
Thank you! I found it. :D
InacioReg
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2024, 22:01
Antispam: Yes

Re: bug in tutorial no. 4 and 30

Post by InacioReg »

kevinarden wrote: 05 Jun 2024, 13:11 I was able to complete the tutorial 4 by commenting out the radiation target bodies

Boundary Condition 1
Target Boundaries(1) = 1
Name = "BoundaryCondition 1"
! Radiation Target Body = 1
Emissivity = 0.6
Radiation = Diffuse Gray
End

Boundary Condition 2
Target Boundaries(1) = 2
Name = "BoundaryCondition 2"
! Radiation Target Body = -1
Radiation = Diffuse Gray
Emissivity = 0.1
End

radiation.png
I have already tried this modifications, I try it again just right now. But it continues to give the same error.
kevinarden
Posts: 2435
Joined: 25 Jan 2019, 01:28
Antispam: Yes

Re: bug in tutorial no. 4 and 30

Post by kevinarden »

I also had to make sure the viewfactors.dat file was deleted before running, apparently it will not try to create a new on if it exists.
InacioReg
Posts: 4
Joined: 04 Jun 2024, 22:01
Antispam: Yes

Re: bug in tutorial no. 4 and 30

Post by InacioReg »

I found the problem.

I was NOt using the 9.0 release version.
I uninstall the old version and install the 9.0 release version, Elmer GUI. Then I tried again the tutorial no. 4, and it works.
Post Reply