EP file need all elements?

Post processing utility for Elmer
Post Reply
shirazbj
Posts: 27
Joined: 22 May 2010, 14:08

EP file need all elements?

Post by shirazbj » 22 Oct 2010, 05:22

Hi,

I am trying to output an EP file from my code. I have both solid elements and surface elements for my case. It is a 3D geometry, but only solved in 2D. Like a flow around a column in a channel.

Just wondering do I need to output all elements? Could I just output solid elements or surface elements for the animation?

Regards,

Cean

raback
Site Admin
Posts: 3498
Joined: 22 Aug 2009, 11:57
Antispam: Yes
Location: Espoo, Finland
Contact:

Re: EP file need all elements?

Post by raback » 22 Oct 2010, 11:06

Hi Cean

You can mask the dofs so that they are only saved there where some field variable is active. For the .ep file defined in the Simulation section use

Code: Select all

Post File Mask Variable = String varname
while for ResultOutputSolve in the Solver section say just

Code: Select all

Mask Variable = String varname
This should work with formats Vtu, Gmsh, and ElmerPost.

Just saving the bulk elements is not posisble, to my knowledge, but the boundary elements are usually not detrimental for performance.

-Peter

shirazbj
Posts: 27
Joined: 22 May 2010, 14:08

Re: EP file need all elements?

Post by shirazbj » 22 Oct 2010, 13:49

This is what I want to get.

But it is in VTK format. It only has value for inside solid elements for one time step.

I want to output in a single EP file which includes all time step data to animate the dam break process.
Attachments
vtk.gif
(44.89 KiB) Not downloaded yet

shirazbj
Posts: 27
Joined: 22 May 2010, 14:08

Re: EP file need all elements?

Post by shirazbj » 30 Oct 2010, 14:13

Hi Peter,

Sorry, I didn't understand what you said.

I have attached my EP file, it includes both the surface elements and inside solid elements. Because the values for

the surface element are all 0, it shows all BLUE. Though there are 3 solid elements that have value of 1, I can't

see through the surface. If I clip, It only shows a hollow space.

I tried to delete the surface elements, only keep the solid elements, but it shows nothing on the screen. "Color

Mesh" only shows the surface mesh. My value is at cell center. Maybe I need to get the value at vertex.

Regards,

Cean
Attachments
dam.ep
my ep file
(5.69 KiB) Downloaded 130 times

raback
Site Admin
Posts: 3498
Joined: 22 Aug 2009, 11:57
Antispam: Yes
Location: Espoo, Finland
Contact:

Re: EP file need all elements?

Post by raback » 30 Oct 2010, 20:14

Hi Cean

Well, it seems that your problem is not to be selective on what you save but rather what you show. If your dof is zero at all boundaries you should use iso surfaces and clipping planes to access the internal features of your computation. Note also that in ElmerPost all dofs are nodal ones i.e. you do not have values defined element-wise. The nodal values are visualized using linear interpolation in between. This is inherent in ElmerPost and not likely to change. In Paraview, for example, you can have both point and cell values allowing discontinuities in the visalization. Is this also your wish? Most equations give continuous solutions (all solutions in standard nodal elements) so the alternative approach has not been that actively pursued.

-Peter

shirazbj
Posts: 27
Joined: 22 May 2010, 14:08

Re: EP file need all elements?

Post by shirazbj » 01 Nov 2010, 05:47

Ok, I need to get the nodal value from cell centered value.

Thanks.

shirazbj
Posts: 27
Joined: 22 May 2010, 14:08

Re: EP file need all elements?

Post by shirazbj » 02 Nov 2010, 05:00

Hi Peter,

Is it possible for ElmerPost to assign the cell center value to every nodes of the cell? It's not precise, but good for a quick look.

Regards,

Cena

shirazbj
Posts: 27
Joined: 22 May 2010, 14:08

Re: EP file need all elements?

Post by shirazbj » 03 Nov 2010, 15:55

I assigned the cell center value to every n
clipped one
clipped one
cut.gif (9.07 KiB) Viewed 2361 times
good one
good one
good.gif (9.67 KiB) Viewed 2361 times
odes of the cell in my code and finally got the right EP file.

Post Reply